San Lie: Zie de natuur niet als risico, maar als kans!

San Lie: Zie de natuur niet als risico, maar als kans!

Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors

Onze economie, hoe hoogontwikkeld ook, is sterk afhankelijk van de natuur. Dat bleek deze maand ook weer uit een risicoanalyse van DNB. Want als het verlies van natuur geld kan kosten, hoe logisch is het dan om juist te investeren in het behoud en de groei van de natuur, lees: in biodiversiteit?

De Nederlandsche Bank is met zijn portefeuille van € 8 miljard een relatief grote belegger. Iets meer dan de helft van deze portefeuille bestaat uit obligaties van landen en staatsgerelateerde instellingen, de rest is geïnvesteerd in bedrijfsobligaties en aandelen. Onlangs lichtte de centrale bank een deel van zijn aandelenportefeuille door op natuurgerelateerde financiële risico's.

Inzoomen op de elektriciteitssector

Dat onderzoek is interessant om te lezen, omdat het laat zien hoe je zo'n exercitie aanpakt én omdat het je maar weer eens met de neus op de feiten drukt: we kunnen niet zonder de natuur. DNB besloot in te zoomen op de elektriciteitssector. Dit omdat elektriciteitscentrales enerzijds sterk afhankelijk zijn van de natuur, bijvoorbeeld doordat ze schoon water gebruiken voor de koeling, maar anderzijds ook een flinke impact hebben op de natuur via hun emissies en de lozing van koelwater.

Lees verder >>


Bron: financialinvestigator.nl | Klik hier voor het originele bericht