De CSRD: "Zonder twijfel, we zullen er straks klaar voor zijn"

De CSRD: "Zonder twijfel, we zullen er straks klaar voor zijn"

“Zonder twijfel. We zullen er straks klaar voor zijn”, reageerde Babs Dijkshoorn (director Sustainability bij Achmea) tijdens het event ‘Leaders in Sustainable Finance’, dat Achmea mede sponsorde. De vraag ging over de CSRD, een nieuwe Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat bedrijven op een vergelijkbare en transparante manier gaan rapporteren over verduurzaming van hun organisatie én die in de keten.

Operatie CSRD dus. Een operatie die ook binnen Achmea volop aan de gang is. En niet alleen bij Achmea. Volgens de AFM voldeden er in 2023 circa 150 Nederlandse organisaties aan de nieuwe richtlijnen. En in 2025 moet dat getal naar 4.000.  Je kunt je voorstellen dat de CSRD dus een belangrijk onderwerp was tijdens het event. Hoe gaat het met de voorbereiding van rapporteren volgens de CSRD; Is er alleen maar ‘pain’ of is er ook ‘gain’?

Babs nam deel aan één van de panels bij het evenement. Dagvoorzitter Twan Huys vroeg haar of we er al klaar voor zijn, oftewel ‘Are you ready?’ “We will be ready”, was het antwoord van Babs. Niet-financiële rapportage is voor de sector niet nieuw. Ook Achmea rapporteert al langer over haar klimaatdoelen, sociale ambities en gerelateerde resultaten. “Maar de CSRD en de onderliggende standaarden (ESRS) vragen erg veel. Het is best complex. Er moet over veel onderwerpen op detail worden gerapporteerd.” De basis is bij Achmea zeker op orde: “Binnen het programma Achmea Samen Duurzaam is een speciaal project ingericht. Het is dan ook echt een joint- effort met de collega’s van Finance en de bedrijfsonderdelen”, aldus Babs.